Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website.

Respect

Respect

respect 
is elkaar in de waarde laten
perfect en imperfect 
met elkaar praten


respect
is elkaar zien
ongerept
zoals je het verdient


respect
is meer dan een woord
het geeft een effect
je voelt je gehoord


toon je respect
in een krachtig gebaar
een enorme impact
voor elkaar


-ingrid verhaegh- vertrouwenspersoon RKHVV

 

 Opmerkingen, aanbevelingen, vragen over dit onderdeel van de site kunnen naar n.ras@hccnet.nl.


 


Hierboven het respect-logo van de UEFA. Ook bij de ingang van ons sportpark staat prominent een bord met de tekst 'Respect'.
Het maakt duidelijk hoe belangrijk RKHVV een respectvolle houding vindt. Als we goed rond kijken zien we heel veel respect voor tegenstander, (assistent-)scheidsrechter, medespeler.

We herkennen onze normen:

  • We waarderen elkaar,
  • we bekommeren ons om elkaar,
  • we helpen elkaar,
  • we beleven plezier aan het voetballen met en tegen elkaar
  • en we vinden dit normaal!


Maar als het spel spannend is, als de wedstrijd echt strijd wordt, als verliezen dreigt of werkelijkheid is, als de tegenstander ‘vijand’ wordt, dan kunnen normen vervagen. Woorden, gebaren, acties in en buiten het veld, ‘de grenzen opzoeken’, dit alles kan leiden tot het overschrijden van die grenzen.

Respect verliest het dan van overdreven ambities of een te groot gevoel voor rechtvaardigheid als de tegenstander in de fout gaat. Helaas, we zien ook dit regelmatig om ons heen gebeuren. We ‘vergeten’ dan elkaar positief aan te spreken. De verleiding om solidair te zijn in negatief gedrag wint het. Conclusie: Respect moeten we bewaken. Dat kost extra inspanning. RKHVV doet dit op de volgende manier:

-        Er zijn (spel)regels van de KNVB en huisregels rondom respect en gedrag. Regels helpen ons de kernwaarden van RKHVV in stand te houden. We brengen ze daarom graag onder uw aandacht. Klik hier voor de KNVB-regels en hier voor de huisregels.

-        Werken aan KNVB-projecten rondom een veilig en sportief sportklimaat voor de jeugd. Goede voorbeelden lees je hier.

-        Onze vereniging kent een ‘spiegelbank’, die als belangrijkste taak heeft "leden een spiegel voor houden in geval van grensoverschrijdend gedrag door samen op zoek te gaan naar alternatief gedrag. Lees hier meer.

-        Door het bestuur zijn twee vertrouwenspersonen aangesteld. Als je zorgen hebt over, signalen krijgt over of slachtoffer bent van ongewenste omgangsvormen als pesten, (sexuele) intimidatie, sexueel misbruik, verbaal en /of fysiek geweld, discriminatie, oneerlijkheid, een niet-integere behandeling, dan zijn zij er om je -vertrouwelijk- te helpen. Klik hier voor meer informatie.

Met respect ...
We schrijven hierboven: Als we goed rond kijken zien we heel veel respect voor tegenstander, (assistent-)scheidsrechter en medespeler. Maar ook vrijwilligers, die met hart en ziel werken voor de club, verdienen respect.

We willen dat graag voor het voetlicht brengen.
Vandaar de rubriek "Met respect ...": Korte verhalen over mensen en situaties die respect verdienen!

Dit is de koppeling naar de teksten.  

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!